Essence/Catrice Cosmetics PR Package Part 1

19 December 2017EN: Almost a month ago I received a lovely PR package filled with Essence/Catrice Cosmetics products for me to try out and I must admit I was super excited to test everything. I definitely took my time with each product and have finally decided to do 3 separate blog posts this week so that I can share my full review with you.

In today's post we are starting off with the gorgeous Metal Shock and Vibrant Shock lip paints. I received two lip paints in the package, one from the Metal Shock family in the shade Lilly of the Valley and the other one from the Vibrant Shock family in the shade Nightstalker.

These lip paints cost about €3.29 each in the drugstores. The weird fact about them is that Essence lists these products under the lipgloss category which means these are more of an intensely pigmented lipgloss rather than a true liquid lipstick as I firstly thought.

The lip paints come with a doe foot applicator that is very thin, and I definitely had a little bit of an issue when it came to applying the product on my lips because of how thin it really was. You will most definitely need 2 coats when applying the lip paint on the lips, because I wasn't really able to layer the paint nicely on the lips with just one coat. The good thing is that these lip paints were so buildable and gave such a nice finish on the lips.

МК: Пред речиси еден месец добив прекрасен ПР пакет исполнет со Есенс/Катрис Козметика производи за да ги тестирам и морам да признаам дека бев баш возбудена да испробам сè. Дефинитивно му посветив доволно време на секој производ и конечно решив да напишам 3 одделни блог постови оваа недела, за да можам да го споделам мојот целосен впечаток со вас.

Во денешниот пост започнуваме со прекрасните Метал Шок и Живописен Шок боите за усни. Добив две бои за уста во пакетот, еден од семејството на Метал Шок во нијанса Лили од Долината, а другиот од семејството Живописен Шок во нијанса Ноќен истражувач.

Овие бои за уста чинат околу 300 денари во дрогериите. Интересен факт за нив е дека Есенс ги вбројува овие производи во сјај за усни, што значи дека тие се повеќе интензивно пигментирани сјаеви за уста, а не течен кармин, како што првенствено помислив.

Боите за уста имаат сунѓерест апликатор кој е многу тенок и со кој дефинитивно имав малку проблем при апликацијата на устата. На повеќето од вас со сигурност ќе ви требаат 2 слоја при нанесувањето на бојата за усни, бидејќи јас навистина не можев убаво да ги обојам усните со само еден слој. Добро е што овие бои за усни беа толку надградливи и ми дадоа на крај толку убав финиш на усните.
EN: The Metal Shock lip paints have all been named after plants and flowers. Lilly of the Valley (the left lip paint on the picture above) is a bright Barbie pink shade with lots of micro glitter in it. This is also the only one of the three that says it will stain your lips on the packaging and also has a lot of glitter particles inside that you can definitely feel when applied to the lips, so if you are not a fan of glitter, I suggest to maybe try the Vibrant Shock lip paints instead. Unfortunately there aren't many everyday wearable lip shades in the Metal Shock range, and from what I've seen this Barbie pink lip paint is definitely one of the most wearable ones 😀.

МК: Метал Шок колекцијата бои за уста се сите именувани по растенија и цвеќиња. Лили на долината (левата боја на сликата погоре) е светла розова Барби нијанса со многу микро светки во неа. Ова е исто така само едно од боите која тврди на самото пакување дека ги бои усните дури и кога бојата ќе ја извадите целосно, а исто така има и многу светки внатре кои дефинитивно може да се почувствуваат при нанесување на усните, па ако не сте обожавател на светки би ви препорачала можеби да се обидете да ги пробате Живописен Шок боите за усни. За жал, не постојат многу секојдневни нијанси за усни во Метал Шок спектарот, а од она што го видов оваа розева Барби боја е дефинитивно една од најносливите 😀.

EN: This is what it looks like on the lips...

MK: Еве како изгледа на усните...
Now we come to the Vibrant Shock Lip Paints. These lip paints have no metallic finish and can be worn very well on everyday basis (maybe not the blue tones like the one that I got in my package, but the other shades for sure). They have absolutely the same features as the Metal Shock ones, except for the finish when applied to the lips and the glitter. This blue shade Nightstalker in my opinion is a bit tricky to wear because it doesn't suit every skin tone. I am naturally a very pale person and when I applied this colour to my lips it made me look so washed out and super pale, that I immediately decided to only wear it for Halloween and April Fools day when I dress up in a costume and can actually pull off this lip colour. Formula wise, it was absolutely amazing, I loved that it doesn't dry down to a matte finish and somehow keeps a certain satin finish and as well keeps the lips moisturized, unlike some high-end liquid lipsticks that simply dry out your lips.

MK: Сега доаѓаме до Живописните Шок бои. Овие бои за усни немаат метален финиш и може да се носат многу добро на секојдневната основа (можеби не сините нијанси како таа што ја добив во мојот пакет, но другите нијанси сигурно). Тие ги имаат апсолутно истите карактеристики како Метал Шок боите, освен финишот при нанесување на усните и светките. Оваа сина нијанса Ноќен истражувач по мое мислење е малку незгодно да се најде начин да се носи бидејќи не одговара на сечиј тон на кожа. Јас сум природно многу бледа и кога ја ставив оваа боја на устата ме направи да изгледам уште побледо, па веднаш решив да ја носам само за Ноќта на вештерките и за 1ви Април кога се маскирам и можам некако да ја носам оваа боја. Кога зборување за самата формула, таа беше апсолутно неверојатна. Ми се допадна тоа што не се исуши кон некој мат финиш, туку даде некаков убав сатенски финиш и исто така успеа да ја одржи влажноста на усните, за разлика од некои течни кармини на поскапите брендови кои едноставно ги сушат вашите усни.EN: This is what it looks like on the lips...

MK: Еве како изгледа на усните...

EN: So guys, I think this is the end of my review. All in all I would highly recommend trying out these lip paints to see if you like them for yourselves. Personally trying them out for myself made me want to buy more shades and so that's what I did 😀.Write to you very very soon,


xoxo

Lori


MK: Па драги мои, мислам дека ова е крајот на мојот пост. Сè на сè, дефинитивно ви ги препорачувам да ги испробате овие бои за усни самите за да видите како ќе ви се допаднат. Лично ги испробав и самото тоа ме натера да посакам да купам повеќе нијанси и баш тоа го направив.

Се читаме наскоро,

Поздрав,

Лори

Post a Comment

Latest Instagrams

© The Lori Diaries. Design by FCD.